EștiSuperbă.ro

Scapă de tartru în numai 1 MINUT cu acest REMEDIU pregătit în casă

Tartrul: ce este, cum îl tratăm şi cum îl prevenim?

Ce este tartrul?

Tartrul este depozitul acela neplăcut de pe dinți care face uitat luciul acestora. De vină pentru formarea tartrului sunt anumite obiceiuri – acelea de a sări peste periajul dentar sau consumarea frecventa a dulciurilor.

Tartrul se depune încă de la vârsta de 9 ani, atunci când apar dinţii definitivi şi te poate afecta toată viața. Mai întâi, se vor depune bacteriile pe dinţi, cauzând placa bacteriană, apoi se formează tartrul.

Factori de risc

E foarte important să fim atenți la ce fel de alimente consumăm, dar și cum le mestecăm. De cele mai multe ori, nu toată dentiția e afectată de tartru, ci doar anumite zone – cea internă a dinţilor frontali este cea mai afectată. Periuţa pătrunde mai greu în aceste zone, iar placa bacteriană devine tartru.

Prevenirea tartrului

Obiceiurile trebuie să provină de la cele mai fragede vârste – de la părinţi, de la profesori. Cea mai importantă este prevenirea!

Lecţia 1: prevenirea

Este important să fim atenți să evităm apariția blacii bacteriene. Periați-vă dinții după mese, folosiți apa de gură, și ața dentară. Doar așa împiedicați depunderea bactariilor ce pot forma, mai târziu, tartrul.

Lecţia 2: igienizarea

Igienizarea, în special cea realizată la medicul stomatolog, vă ajută să preveniți apariția tartrului. Presupune un detartraj, lustruirea suprafeţelor şi curăţare în profunzime, până la eliminarea impurităţilor. Este importantă o vizită la dentist de cel puțin două ori pe an.

Lecţia 3: periajul

Periajul de seară, înainte de culcare este obligatoriu deoarece îndepărtează din cavitatea bucală placa bacteriană, resturile de alimente, care pot duce la dezvoltarea florei microbiene.

Este bine să spălăm dinții și dimineața, nu doar pentu a împrospăta respirația/ Periajul de dimineaţă acţionează ca un masaj asupra gingiei, stimulând circulaţia şi vascularizaţia gingivală.

În plus, consumul de fructe (mere) şi legume (morcovi), după masă, îndepărtează resturile organice depuse în zonele gingivo-dentare şi ajută la o igienizare mult mai bună a cavităţii bucale.

Un periaj corespunzător se face 3-5 minute, când tehnica de periaj este însuşită corect şi efectuată complet.

Tartru – tratament

Pacienţii care prezintă depuneri de tartru au în permanenţă un miros neplăcut la nivelul cavităţii bucale, și pe dinții lor se pot observa depuneri maronii gălbui.

Tartrul este poros, și adună laca bacteriană în mai multe straturi şi se mineralizează. Așadar, depozitul de tartru se măreşte, apasă pe gingie, aceasta se retrage, lăsând dezgolită, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.

În acest stadiu, se poate îndepărta doar în cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metodă denumită detartraj, care este de doua feluri: supra şi subgingival.

Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansă metalică ce vibrează, iar vibraţiile produse duc la dezintegrarea tartrului.

Complicaţii

Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează şi ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, la pierderea lor.

Acumularea de tartru determină inflamarea gingiilor ceea ce poartă numele de gingivită, care se manifestă prin umflarea, mărirea, înroşirea, modificarea culorii şi sângerarea acestora.

Descoperită la timp, această boală parodontală poate fi stopată, iar cauza înlăturată prin igienizări şi detartraje regulate. Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, iar la pacienţii cu implante dentare o dată la 4 luni.

Scapă de tartru în numai 1 MINUT cu acest REMEDIU pregătit în casă

Înainte de a ajunge să cheltuiești bani mulți la stomatolog, pentru tratamente profesionale, poți încerca să îți faci chiar tu un remediu împotriva tartrului. De ce ai nevoie:

Bicarbonat de sodiu
Sare
Apă de gură
Apă

O cană
Ață dentară
O periuță de dinți

Cum pregătești remediul împotriva tartrului:

Amestecă jumătate de lingură de sare cu jumătate de lingură de bicarbonat. Umeziți periuța și înmuiați-o în acest amestec. Freceți-vă dinții cu acest amestec timp de 5 minute. Curățați-vă apoi cu ață dentară și cu apă de gură.

Repetați acest tratament de două ori pe săptămână. Totuși, dacă nu sesizați reducerea plăcii bacteriene și a tartrului, ar fi indicat să apelați la un tratament de specialitate, la stomatolog.