EștiSuperbă.ro

5 metode prin care poţi verifica dacă rişti să suferi de cancer la sân

Cancerul de sân este unul dintre cele mai întâlnite forme de cancer printre femei şi singura modalitate de a scădea riscurile este o detectare timpurie. Examinarile regulate la sân te ajută să descoperi acei mameloni crescuţi. Adică, este esenţial ştii după ce schimbări să te uiţi. Descoperirea oricăror semne cât mai devreme posibil, oferă o şansă mai mare unui tratament reuşit.

Cele mai comune simptome de cancer la sân sunt găsite în zona sânilor şi a axilelor. Oricum ţine minte: acei noduli la sâni nu sunt întodeauna canceroşi, ei pot fi inofensivi ceea ce înseamnă ca nu se răspândesc în alte părţi ale corpului. Totuşi, este necesar să îţi faci o consultaţie la medic imediat, cancerul nefiind întodeauna detectat prin teste ecografice. Trebuie să-ţi faci o mamogramă normală să vezi dacă un nodul poate fi un motiv de îngrijorare.

Aici sunt câteva metode simple despre cum poţi verifica daca rişti să ai cancer la sân:

1. Examinarea sânului

O examinare fizică a sânului este o metodă uşoară de a descoperi cancerul de sân. Scopul este să te uiţi dupa noduli care sunt de obicei tari şi nedureroși. Ţine minte că depistarea de noduli nu înseamnă că ai cancer, şi chisturile pot de asemenea cauza noduli. Oricum e important să consulţi un medic care să te verifice în cazul în care simţi un nodul în jurul sânului.

Nodulii care sunt tari și se simt iregulari în marime au o probabilitate mai mare de a fi canceroşi. Alte semne notabile includ mărirea sanului, vene vizibile pe sân şi alte schimbări în textura pielii.
Pielea sanului poate deveni roşie sau îşi poate schimba textura.Încreţirea oricărei părţi a pielii de pe sân sau pielea uscată şi grea (ca o coajă de portocală) indica deseori cancer de sân inflamatoriu. Încălzirea sânului şi mâncărimea de asemenea pot fi un semn a cancerului de sân inflamatoriu.

Ca toate celelalte tipuri de cancer, cu cât este diagnosticat mai repede cu atât mai bine. În funcţie de rezultate, doctorul poate face o mamografie sau o biopsie.

2. Schimbarea mamelonului

Cancerul de sân schimba felul în care mamelonul arată. Mamelonul se poate transforma în interior sau pielea poate devei roşie, solzoasă sau îngroşată. Toate acestea sunt simptome ale cancerului de sân şi trebuie să consulţi doctorul imediat.
Alte semne notabile reprezintă descărcarea din nodul. Oricum nu te grăbi să tragi concluzii cum că aceste semne ar putea fi o infecţie, rană sau o uşoară tumoare care nu e caceroasă. Consultă-ţi medicul şi fă-ţi o verificare.

3. Durerea sânului

Deşi cele mai multe forme canceroase nu conduc la durere, în unele cazuri ele cauzează durere. Este normal pentru femei să simtă durere sau discomfort în timpul menstruaţiei. Durerea vine de obicei înaintea menstruaţiei şi dispare odată ce menstruaţia apare.
Daca ai parte de orice altă durere în jurul sânului care nu este legată de perioada menstruală ar trebui să mergi la doctor cât mai repede posibil.

4. Ganglioni limfatici

Poţi simţi ganglioni limfatici sub braţ sau în gât. Ganglionii limfatici care se simt tari şi extinşi pot fi rezultatul cancerului de sân, de plămân sau de gât care s-a răspândit. Consultă-ţi doctorul şi fă un test de biopsie.
Umflăturile sau nodulii în jurul subsuorii sau clavicului pot indica cancerul la sân. Umflăturile pot avea loc înainte ca orice nodul să fie detectat la sân. Adică, sigur trebuie să vezi un doctor daca ai oricare din aceste simptome ca să poată fi tratat cât mai devreme şi cât mai adecvat.

5. Simptome inexplicabile şi neregulate

Femeile ar trebui, de asemena, să se uite după alte semne şi simtome în afară de cele care ţin de sân, mamelon sau ganglioni limfatici. De exemplu, sângerarea postmenstruală poate fi un semn de avertizare care trebuie investigat. Luarea în greutate inexplicabilă sau pierderea poate fi de asemenea primul semn de cancer.