EștiSuperbă.ro

7 factori care afectează fertilitatea femeilor și șansele de a duce o sarcină la bun sfârșit

Fertilitatea este un lucru destul de complicat. Când vine vorba de a aduce pe lume un copul, unele persoane nu au nici un fel de problemă, în timp ce altele nu sunt la fel de norocoase.

Există anumiți factori care influențează fertilitatea femeilor și pe care acestea nu îi pot controla, dar există și alții pe care îi putem influența și schimba spre avantajul nostru.

Iată care sunt aceștia:

1. Stresul constant. 

Dacă te afli sub un stres constant, atunci acesta poate fi un motiv pentru care nu poți rămâne însărcinată. Yoga sau meditația te poate ajuta să eliberezi acest stres.

2. Mâncarea nesănătoasă. 

Mâncarea nesănătoasă nu este bună în general, dar îți poate afecta și fertilitatea. Mâncarea de la fast-food are un nivel ridicat de colesterol și acest lucru poate afecta hormonii de reproducere.

3. Greutatea.

Fie că este vorba despre kilograme în plus, fie că despre o persoană foarte slabă, acest lucru poate afecta șansele de a rămâne însărcinată.

Dacă ai câteva kilograme în plus, procentajul de grăsimi corporale va crește și corpul tău va fi inundat cu estrogen.

Pe de altă parte, dacă ești o persoană slabă, riști să pierzi un hormon cunoscut sub numele de leptină, care este îți controlează metabolismul. Lipsa leptinei ar putea însemna, de asemenea, lipsa perioadelor menstruale.

4. Vârsta. 

De obicei, menopauza vine când o femeie are între 40 și 50 de ani, dar uneori se poate întâmpla și la 35, ceea ce înseamnă că va fi și mai greu să rămâi însărcinată, având în vedere că scade cantitatea și calitatea ovulelor.

5. Alcoolul. 

Un pahar de vin nu reprezintă o problemă, dar consumul mai mare de alcool, zilnic, te va împiedica să aduci pe lume un suflețel.

6. Fumatul. 

Probabil că știi și tu cât de dăunător este fumatul. Conform unor studii recente, fumatul afectează fertilitatea a 13% dintre femei.

7. Cofeina. 

Potrivit unor studii, cofeina poate cauza probleme ale contracțiilor mușchilor care pot ajuta la conducerea ovulelor către tuburile uterine.