EștiSuperbă.ro

Află și tu ce spune scaunul tău despre sănătatea ta generală – recunoaște imediat simptomele

În secolul 21, am înțeles în cele din urmă că urmărirea sănătății noastre este importantă. Cu toate acestea, adesea uităm să acordăm atenție semnalelor pe care le trimite corpul nostru. Ți-ai analizat vreodată scaunul?

Atât de grosolan cum ar putea suna, culoarea și forma lui poate dezvălui multe despre sănătatea ta. Noi am adunat câteva informații care te pot ajuta să faci un pas către a avea o sănătate bună.

 

Culoarea scaunului

După cum probabil știi, culoarea normală a scaunului este maro. Acesta poate varia ușor din când în când, în funcție de ceea ce mănânci, dar o schimbare bruscă a culorii, fără un motiv evident, poate fi un semn de avertizare.

 

1. Culoarea albă

Scaunul alb, gri sau argilos indică o lipsă de bilă. Aceasta poate sugera probleme la nivelul ficatului și vezicii biliare deoarece ele sunt organe în care se produce și se depozitează bila. Poate fi orice, de la blocarea conductelor biliare până la ciroză.

 

2. Culoarea verde

O culoare verde poate fi cauzată de consumul de legume bogate în clorofilă (cum ar fi spanacul), de colorarea verde a alimentelor, a băuturilor și de suplimentele de fier.

Dacă mâncarea nu este motivul, înseamnă că scaunul tău a trecut prea repede prin sistemul digestiv și nu a avut timp să obțină suficientă bilă și bilirubină.

 

3. Culoarea galbenă

Scaunul de culoare galbenă poate fi un semn al blocării canalelor biliare și o absorbție slabă a grăsimilor. Un alt motiv este lipsa de enzime produse de pancreas, ceea ce poate sugera pancreatita cronica, boala celiaca si fibroza chistica.

Dar nu intra în panica! Scaunul galben poate fi, de asemenea, un semn că ai mâncat prea mulți morcovi sau ai consumat o mulțime de băuturi galbene.

 

4. Culoarea neagră

Scaunul negru poate apărea din cauza consumului de medicamente (cum ar fi aspirina, ibuprofenul și suplimentele de fier) ​​sau sângerărilor în intestine. Acesta din urmă este în mod evident un motiv pentru a-ți contacta imediat medicul.

O cauză mai frecventă constă în alimentele pe care le consumi; alimentele albastre și negre, cum ar fi afinele sau dulcețurile, pot da această nuanță.

 

5. Culoarea roșie

Scaunul roșu este de obicei influențat de dieta ta. Sfecla, băuturile colorate, roșii; gândește-te doar la ceea ce ai consumat recent.

Cu toate acestea, dacă alimentele nu sunt cauza, este timpul să te adresezi medicului tău. Sângele în scaunul tău este un semn alarmant. Poate fi o fisură anală sau ceva mai grav ca hemoroizi, colita ulcerativă sau chiar cancer.