EștiSuperbă.ro

Ce înseamnă paralizia în timpul somnului și motivele pentru care ți se întâmplă acest lucru

Paralizia în somn este un sentiment pe care îl avem în mod conștient, însă nu ne putem mișca. Acest fenomen se întâmplă în momentul în care ne aflăm între somn și veghe.

Poți experimenta o senzație ciudată pentru că nu te poți mișca deloc. Mai mult decât atât, nu te poți mișca în timp ce ești conștient de acest lucru.

Dacă te trezești în mijlocul nopții și nu te poți mișca, înseamnă că: 

Fenomenul paraliziei în timpul somnului este un fenomen ciudat și înfricoșător. Cele mai multe persoane cărora li se întâmplă acest lucru sunt terifiate pentru că nu au control asupra propriului lor corp.

Din fericire, acest fenomen nu provoacă nici un fel de rău corpului  din punct de vedere fizic. Paralizia din timpul somnului are două stadii: hipnagogic și hipnopompic.

Stadiu hipnagogic se întâmplă în momentul de dinaintea somnului, în momentul în care ești aproape adormit, iar stadiul hipnopompic se întâmplă în momentul în care dormi profund sau când visezi.

Când dormim, corpul nostru se relaxează și mintea noastră la fel. Totuși, când are loc fenomenul hipnagogic, creierul nostru rămâne treaz, în timp ce corpul nostru este complet relaxat. Persoana care se trezește și conștientizează că este incapabilă să se miște, se panichează.

În timpul somnului în care ne mișcăm rapid ochii sau în momentul în care visăm, mușchii noștri sunt paralizați. Când se manifestă fenomenul hipnopompic, nu avem nici un fel de control aspra mușchilor noștri și de aceea nu ne putem mișca.

De ce se întâmplă acest lucru? 

Unele persoane pot avea această experiență o dată sau de două ori în viață. Din nefericire, alți oameni au această experiență mult mai des, chiar în fiecare săptămână.

Un studiu recent a demonstrat faptul că 8% din populație are această problemă cu paralizia în timpul somnului. Persoanele cu boli mentale ca anxietatea sau depresia sunt mult mai predispuse să aibă acest fenomen.

Riscurile la care ești supus în momentul paraliziei în somn: 

  • lipsa somnului
  • schimbări frecvente ale programului de odihnă
  • stres sau bipolaritate
  • dormitul pe spate
  • crampe în timpul somnului sau coșmaruri

Care sunt simptomele? 

În cele mai multe dintre cazuri, persoanele care s-au confruntat cu acest fenomen nu sunt capabile să se miște sau să vorbească câteva secunde sau chiar minute după ce li se întâmplă paralizia în somn.

Din nefericire, nu există anumite simptome care să te anunțe că o să ți se întâmple și ție. Pur și simplu ți se va întâmpla.

Care este tratamentul? 

Paralizia în timpul somnului se întâmplă în mod natural și de aceea, nu există un tratament prescris de medic pe care trebui să-l urmezi. Totuși, dacă vrei să scapi de această problemă este bine dacă urmezi următoarele:

  • un program fix de somn
  • antidepresivele pot ajuta
  • somnifere