EștiSuperbă.ro

Sarea iodată este cel mai mare dușman al tău. Cât de mult rău face aceasta organismului?

In urma cu 13 ani, Guvernul condus de Adrian Nastase obliga toti romanii sa consume sare iodata sub pretextul ca se previne deficienta de iod si a afectiunilor care decurg din aceasta carenta. Alesii nu doar ca au decis ce fel de sare se poate comercializa pentru consumul uman, ci au decis si unde trebuie folosita sarea iodata. Astfel, intrebuintarea sarii a devenit obligatorie in produsele de panificatie adica painea, pateurile, produsele de patiserie, in industria alimentelor procesate – cum ar fi mezelurile si alte produse de carne. In asemenea conditii, cantitatea de iod pe care am ajuns sa o consumam din diferite surse, indiferent de nevoile organismelor noastre, este mult mai mare decat necesarul in foarte multe cazuri.

Admi­nistrarea indelungata a iodului se poate asocia cu:inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie; agravarea unei hipertiroidii preexistente; cresterea volumului glandei tiroide. administrarea iodului la gravide poate pro­duce gusa sau hipotiroi­die la feti; afectarea vederii prin toxicitate directa asupra tiroidei; cresterea incidentei bolilor alergice, cancere tiroidiene.

Realitatea sustinuta cu date statistice de la Ministerul Sanatatii arata ca masura nu numai ca nu a imbunatatit starea de sanatate a romanilor, ci a inrautatit-o si mai mult, numarul cazurilor de cancer tiroidian, al hipertiroidiilor si dereglarilor hormonale a crescut, iar in unele cazuri chiar s-a triplat. Si pericolele sarii iodate nu se opresc aici. Sarea pe care o consumam a fost imbogatita cu antiaglomerant sau E536 (ferocianura de potasiu). Motivul: sa nu faca sarea bulgari, de parca asta ar fi cu adevarat o problema grava.

E normal ca in anumite conditii de temperatura si umiditate sarea sa formeze bulgari, dar asta nu influenteaza calitatea ei. Ferocianura de potasiu – E 536 este un compus artificial, iar atunci cand gatim cu sare imbogatita cu antiaglomerant, la 100 de grade Celsius, acesta se va descompune in: cianura de potasiu si clorura de fier. Desi unii sustin ca ferocianura de potasiu este „putin toxica”, Marea Britanie si SUA au interzis prin lege folosirea ei in alimentatie. Un alt antiaglomerant intalnit este E535 (ferocianura de sodiu), care la temperaturi de peste 100 de grade se descompune in cianura si hidrogen. Printre afectiunile provocate de aceste otravuri se regasesc dintre cele mai grave: cresterea incidentei bolii cardiace ischemice, datorita deficientei de magneziu; accelerarea proceselor de ateroscleroza si decompensari ale insuficientei cardiace prin aportul de sodiu; toxicitatea indusa de ferocianura de sodiu sau potasiu, scrie eva.ro.