Ești superbă

Simptomele cancerului mamar pe care mereu LE IGNORĂM. Pe ultimul NU ți l-ai fi imaginat vreodată…

Una din 6 femei din România este diagnosticată cu cancer de sân, iar două din trei cazuri sunt depistate în stadii avansate ale bolii când, din păcate, este prea târziu.

Eşti una dintre femeile care nu merg la medic? Ţi-e frică de ce o să afli? Ţi-e jenă? Nu ai bani? Cancerul de sân, depistat în stadii incipiente, are şanse de vindecare în procent de 95%. Aşadar, mergi la control! Ai toate motivele!

Cancerul de sân în cifre

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În fiecare an, 1.676.633 de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 de femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Situaţia în România – 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân, principala formă de cancer care afectează femeile din ţara noastră. Următoarele tipuri de cancer, în ordinea incidenţei, sunt: cancerul colorectal, cervical, pulmonar, ovarian, uterin, cancerul de pancreas şi cel de stomac.

*Sursa cifrelor este studiul din 2012 al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului din cadrul OMS, Globocan.

Cum se face autoxaminarea sânilor

Cancerul de sân se poate trata dacă îl depistezi la timp! Tot ce trebuie să faci este să îţi examinezi sânii în fiecare lună (după 7-14 zile de la prima zi de menstruaţie), iar dacă descoperi ceva diferit să mergi la medicul de familie.

Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreţii.

Semnele care anunţă cancerul de sân

1 Un nodul (nou) Femeile care depistează, la palparea lunară, un nodul (nou) fie în interiorul sânului, fie la subraţ ar trebui să meargă la medic. Nodulii nu sunt neapărat manifestări ale cancerului mamar. În majoritatea cazurilor, nodulii sunt, de fapt, chisturi mamare (săculeţi plini cu lichid) necanceroase, dar trebuie investigaţi.

2 Modificările de mărime sau de formă ale sânilor Cancerul mamar poate modifica radical modul în care arată şi se simt la palpare sânii. Modificările care ar trebui să le îngrijoreze pe femei sunt cele care apar în afara perioadei menstruaţiei, sarcinii, alăptării şi care nu pot fi asociate cu înaintarea în vârstă sau cu scăderea ori creşterea importantă în greutate.

3 Inflamaţii şi pete roşiatice Nu toate tipurile de cancer mamar se manifestă prin apariţia unor noduli. Există un tip de cancer de sân cel inflamator, care se poate manifesta mai mult ca o infecţie a sânului: cu inflamaţii şi roşeaţă. Deşi este mult mai rar întâlnit decât cancerul clasic (cu noduli), acest tip de boală oncologică este foarte agresiv şi necesită intervenţia imediată a medicilor specialişti.

4 Porţiuni de piele uscată şi descuamată sau aspectul de coajă de portocală Cancerul mamar inflamator poate provoca, de asemenea, modificări la nivelul pielii sânilor. Uneori, cancerul mamar este anunţat de aspectul de coajă de portocală al unuia sau ambilor sâni.

5 Inversarea mameloanelor sau scurgeri mamare Cancerul de sân poate provoca modificări şi la nivelul mameloanelor. Dacă, dintr-o dată, mameloanele sunt inversate (în loc să fie proeminente, la frig, de exemplu, intră în piele) sau dacă observi scurgeri mamelonare, trebuie să mergi de urgenţă la medic.

Ecografie VS Mamografie

Aceste două metode imagistice se completează, nu se exclud.
Ecografia este o investigaţie non-invazivă de analiză a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevantă pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta nu doare, nu prezintă riscuri şi nu este o metodă iradiantă, însă nu este 100% sigură pentru depistarea tumorilor iar nodulii de mici dimensiuni nu sunt descoperiţi. În situaţii excepţionale, când există suspiciune întemeiată din partea medicului, pot exista recomandări pentru a face mamografie, chiar şi sub 40 de ani.

Mamografia se realizează doar la recomandarea medicului, în funcţie de istoricul medical, în special după vârsta de 40 de ani. Aceasta este o metodă iradiantă, cauzează un mic disconfort din cauza presiunii aplicate pe sân, dar are capacitatea de a descoperi nodulii foarte mici, deci de a depista în fază incipientă cancerul de sân.
„Mamografia este, de regulă, contraindicată femeilor sub 40 de ani, deoarece există mai mult ţesut glandular şi nu sunt evidenţiate eventuale leziuni” explică Dr. Dan Jinga, medic primar oncologie medicală.

Ambele investigaţii sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Stat, în condiţiile în care pacienta merge cu bilet de trimitere de la medicul de familie la specialistul desemnat.

10 metode de prevenire a cancerului de sân

„Prevenţia e cea mai bună metodă pentru a evita apariţia cancerului de sân. Proiectul Planeta Roz (www.planetaroz.ro), derulat de Asociaţia M.A.M.E., cu sprijinul ING Asigurări de Viaţă şi AVON, oferă suport şi consiliere femeilor care doresc să afle mai multe despre cancerul de sân”, spune Maria Culescu, fondatoarea Asociaţiei nonprofit M.A.M.E. şi fost bolnav de cancer.

Pe lângă autoxaminarea sânilor şi prezenţa la medic, pentru efectuarea preventivă a ecografiei sau mamografiei, ţineţi cont de următoarele 10 sfaturi pentru a ţine la distanţă cancerul mamar:

Evitaţi să deveniţi supraponderală. Obezitatea creşte riscul de cancer mamar după menopauză, perioadă când incidenţa aceste afecţiuni este maximă.
Evitaţi terapia de subtituţie hormonală. Dacă totuşi trebuie să luaţi hormoni pentru a îmblânzi simptomele menopauzei, evitaţi medicamentele cu progesteron sau utilizaţi-le numai 3 ani.
Hrăniţi-vă sănătos. Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi consumaţi cât mai puţine băuturi carbogazoase şi grăsimi. Proteinele se pot obţine din piept de pui şi peşte, renunţaţi la carnea de porc sau limitaţi consumul.
Consumaţi alcool cu moderaţie sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar.
Faceţi sport. Exerciţiul fizic este asociat cu un risc scăzut al bolii.
Faceţi mişcare în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.
Dacă luaţi medicamente blocante ale estrogenului şi aveţi peste 60 de ani, consultaţi medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substanţe.
Nu fumaţi. Pe lângă alte efecte negative, fumatul o perioadă îndelungată este asociat cu un risc crescut al cancerului mamar.
Participaţi la sondaje şi campanii care implică prevenţia cancerului mamar.

Adaugă comentariu

Urmareste-ne

Avem o comunitate de facebook foarte activa! Te invitam sa faci si tu parte din ea! Da-ne like pentru a primi toate postarile noastre!