EștiSuperbă.ro

6 lucruri fascinate care se întâmplă cu corpul tău atunci când dormi

Noi am decis să cercetăm mai în amănunt acest subiect fascinant. Mai jos vei putea găsi câteva lucruri dintre cele mai ciudate care se întâmplă cu corpul tău când îl iei în brațele lui Morfeu și îți lași mintea să se oprească câteva ore.

 

1. Mușchii tăi sunt paralizați

Când intri în somnul MRO (Mișcare Rapidă a Ochilor) care este cel mai profund somn, mușchii membrelor tale sunt paralizați complet și este temporar imposibil să te miști.

Există o tulburare de somn în care această paralizie este menținută pentru câteva secunde sau minute după trezire. Acest sentiment înfricoșător de paralizie este experimentat de persoanele cu narcolepsie când își deschid ochii după ce se trezesc.

 

2. Ochii tăi se mișcă la viteză maximă

Toate fazele somnului servesc unui scop specific de a-țimenține corpul și creierul sănătos și relaxat. Există cinci etape de somn; fiecare este mai adâncă decât cea anterioară, iar atunci când trecem prin toate cele cinci faze, ciclul începe din nou.

Ultimul MRO este cel mai activ și începe cu aproximativ 60 sau 90 de minute după ce adormi. În această etapă, ochii se mișcă cu viteză maximă înainte și înapoi, fără să fii conștienți de asta pentru că mintea ta se concentrează asupra a ceea ce visezi.

 

3. Un hormon de creștere este eliberat

Hormonul HGH, cunoscut sub numele de hormon de creștere uman, este responsabil pentru a le permite oaselor, mușchilor și țesuturilor să se regenereze.

Când dormi, producerea acestei substanțe este activată în tot corpul; ea contribuie la vindecarea rănilor și reînnoirea celulelor.

Când suntem tineri, acest hormon promovează creșterea și are multe alte efecte asupra organismului. Din acest motiv, se poate spune că suntem mai înalți când dormim.

 

4. Gâtul tău se îngustează

Când dormi, mușchii care țin gâtul deschis atunci când ești treaz se relaxează, iar dimensiunea gâtului scade. Aceasta este una dintre cauzele sforăitului profund.

Deși există alți factori care contribuie, cum ar fi obstrucția nazală, îngustarea gâtului are multe de-a face cu zgomotele enervante pe care le fac unii când dorm.

 

5. Dinții tăi scrâșnesc

Acest fenomen se numește bruxism. Nu se întâmplă la toți oamenii, dar unele persoane se pot trezi cu durere puternică la nivelul maxilarului după ce își scrâșnesc dinții noaptea.

Bruxismul poate avea o origine morfologică care apare ca urmare a unei nealinieri a maxilarului. Poate fi și psihologic, fiind o modalitate de a elibera tensiunea emoțională și stresul acumulat în timpul zilei.

Cu toate acestea, studiile nu au reușit încă să identifice de ce unii oameni nu îl experimentează niciodată, în timp ce alții se ajung să aibă dinți și maxilare crăpate.

 

6. Creierul tău eliberează informațiile acumulate și creează povești

Modul în care se formează visele noastre rămâne un mister științific. Astăzi știm că un creier construiește vise din amintirile prezente în viața noastră de zi cu zi și în materialul nostru profund subconștient.

Astfel, experiențele recente se combină cu informațiile pe care le-am păstrat ani de zile: amintiri, traume, emoții și sentimente, pentru a crea vise misterioase și uneori absurde.