EștiSuperbă.ro

Căderea părului poate ascunde afecțiuni medicale grave – Care sunt cauzele acesteia?

Caderea parului poate fi cauzata de o varietate de factori, de la diferite afectiuni, la nutritie deficitara pana la dezechilibre hormonale si stres.

Indiferent ca se manifesta prin subtierea firului de par sau prin chelie, tratamentul impotriva caderii parului consta in identificarea cauzelor care conduc la aceasta situatie si, ulterior, administrarea unui tratament corespunzator.

Uneori caderea parului apare din cauza unei afectiuni care implica parul insusi, cum este cazul alopeciei, care determina caderea permanenta a parului.

Este normala pierderea a cel mult 100 fire de par, zilnic; in caz contrar exista riscul ca pacientul sa sufere de o afectiune a parului, o dereglare hormonala, un chist ovarian, sifilis sau alte boli care pot determina caderea excesiva a parului. Caderea firelor de par dupa fiecare pieptanare nu reprezinta neaparat un semn de ingrijorare.

Afectiuni care conduc la pierderea parului

1. Afectiuni ale tiroidei

Fie ca este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide – afectiune numita hipotiroidism – sau despre tiroida hiperactiva, afectiune numita hipertiroidism, consecintele sunt aceleasi – caderea parului din cauza dezechilibrului hormonal.

Hormonii contribuie la reglementarea functiilor din organism, inclusiv cresterea parului. Administrarea tratamentului corespunzator in cazul afectiunilor tiroidiene mentionate mai sus contribuie la controlarea caderii parului.

2. Dereglari hormonale

Schimbarile si dereglarile hormonale cauzeaza caderea temporara a parului; acestea pot fi cauzate de sarcina, nastere, intreruperea de sarcina (avort), administrarea de anticonceptionale, menopauza si afectiunile tiroidei.

Organismul are nevoie de cel putin trei luni pentru a se obisnui cu noile reglementari hormonale, timp in care dezechilibrul hormonal provoaca caderea parului, variatii ale masei corporale, stres, oboseala, acnee etc.

3. Diferite tipuri de alopecie

Alopecia este termenul medical care defineste caderea parului. Exista doua tipuri de alopecie:
– alopecia areata;
– alopecia androgenica (calvitia).

Alopecia poate cauza atat caderea parului de la nivelul scalpului, cat si de pe celelalte regiuni ale corpului. Aceasta poate conduce la subtierea firului de par, calvitie totala sau partiala, permanenta sau temporara.

4. Traumatisme fizice – un soc pentru foliculi

In momentul in care organismul este supus unui traumatism fizic, ciclul natural de crestere al parului poate fi intrerupt, conducand la pierderea parului.

Orice soc al organismului – accidente rutiere, interventii chirurgicale, arsuri, orice tip de afectiune – este un soc si pentru foliculii pilosi, rezultand caderea parului de pe 75% din suprafata scalpului in doar cateva luni.

5. Stresul emotional

Stresul fizic sau mental perturba ciclul normal de crestere al parului; aceasta situatie apare dupa 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplacut, cand foliculii parului intra in faza de telogen prematur, conducand la stoparea cresterii parului. Controlarea factorilor de stres restabileste cresterea normala a parului.

6. Tricotilomania

Tricotilomania este o afectiune psihica caracterizata prin dorinta obsesiva a pacientilor de a smulge parul de la nivelul capului, sprancenelor sau alte zone ale corpului. Smulgerea parului poate conduce la aparitia unor pete neuniforme pe suprafata afectata. Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute.

7. Carenta de fier

O cantitate mica de fier in organism conduce la caderea parului. Aceasta problema apare mai ales in randul femeilor.

8. Infectii

Infectiile care provoaca febra (Herpes simplex), infectiile fungice ale pielii (impetigo), infectiile bacteriere (sifilis) sunt responsabile de alopecie sau subtierea firului de par. Tratarea infectiei conduce la reluarea ciclului normal de crestere al parului si previne caderea parului pe viitor.

9. Afectiuni autoimune

Alopecia areata este asociata adeseori cu existenta unei afectiuni autoimune, din aceasta cauza se considera ca diferite forme de pierdere a parului sunt cauzate de una dintre afectiunile autoimune. Diabetul zaharat si lupusul eritematos sunt doua afectiuni autoimune care cauzeaza si caderea parului.

10. Boli de piele

O serie de afectiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele, dermatita seboreica sau psoriazisul pot cauza caderea parului.

Sursa: sfatulmedicului.ro.