EștiSuperbă.ro

Fii un parinte destept! Cum sa ai o relatie excelenta cu copilul tau in 8 pasi simpli

Relatia cu copilul tau se construieste in timp, inca de cand este in burtica si cu atat mai mult dupa aceea. Momentele pe care le impartasiti impreuna, in care va giugiuliti, va alintati, va rasfatati contribuie la crearea unei legaturi puternice, ce cu greu va fi rupta. Iar pe masura ce copilul tau creste, poti adauga si noi activitati care sa duca la cimentarea acestei relatii.

Iata cateva exemple foarte simplu de pus in practica:

1. Comunica
Vorbeste cu copilul tau de toate. Despre bucuriile lui si ale tale, despre suparari, despre griji, despre ce-ti place si ce-i place. Despre ce ti-e frica sau ii e frica. Toate aceste discutii va vor face sa va descoperiti reciproc si sa va intelegeti unul pe celalalt mult mai usor.

2. Gasiti un hobby comun
Gasiti un lucru care va place amandurora si faceti-l impreuna. Poate va place sa pictati sau sa cantati, sau poate va place sa mergeti cu bicicleta. Oricare ar fi hobby-ul vostru comun, practicati-l impreuna.

3. Ajuta-l si incurajeaza-l
In viata mai sunt si momente dificile. Incurajeaza-l de fiecare data, ajuta-l, fii un bun ascultator, indiferent de sfera problemelor: la scoala, la sport, in viata

4. Impartaseste-i entuziasmul
Copiilor le place cand parintii se intereseaza de viata lor. Daca a luat o nota mare, daca a castigat o competitie, impartaseste-i entuziasmul reusitei.

5. Fii fanul numarul 1
Fii atent la calendarul evenimentelor copilului tau (serbare, spectacol, meci de fotbal etc.) si fii acolo, sa-l sustii. Fii fanul numarul 1 al copilului tau! Copiilor le place la nebunie sa stie ca parintii lui sunt alaturi de el intotdeauna.

6. Nu fi rigid
Fii prietenul copilului tau, explica-i regulile. Insa nu fi rigid. Sunt momente in care unele reguli pot fi incalcate, fara sa fie nevoie de consecinte drastice.

7. Asculta-l
Copiilor le place sa vorbeasca si pot vorbi ore in sir. Daca il face fericit, zambeste-i si asculta-i fiecare lucru – chiar si marunt – pe care are sa ti-l povesteasca.

8. Creeaza amintiri unice
Amintirile fac parte din relatie si fiecare contribuie ca o caramida la consolidarea ei. Cu cat petreceti mai mult timp impreuna, cu atat veti avea mai multe sanse sa creati amintiri de neuitat.

Povestea de suflet: Când Dumnezeu a creat Mama

Când Dumnezeu a creat Mama, era în şasea zi de muncă. Un înger a venit şi l-a întrebat:

– Dar de ce munceşti atât timp la femeia asta?

– Păi nu vezi cât e de complicat?! Are peste 200 de piese: o poală suficient de mare cât să-i stea trei copii în braţe de-odată şi care dispare de îndată ce se ridică în picioare; are un sărut care vindecă orice boală, de la o zgârietură la o inimă frântă; e maleabilă, dar nu e elastic şi are şase perechi de mâini.

– Şase perechi de mâini! Imposibil!, răspunse îngerul uimit.

– Eh, şi asta nu e nimic pe lângă cele trei perechi de ochi!, spuse Dumnezeu.

– Trei perechi de ochi? Pentru toate mamele?, întrebă îngerul înmărmurit.

– O, daa. O pereche care vede şi printr-o uşă închisă. Când îşi întreabă copilul ce face acolo, ea va şti deja răspunsul. O pereche de ochi la ceafă pentru a vedea ce trebuie să ştie, deşi nimeni nu o va crede în stare de aşa ceva. Şi o pereche în frunte, cu care să-şi vadă copilul, mai ales când acesta este obraznic, şi să-i spună că-l înţelege şi că-l iubeşte fără ca măcar să scoată un singur cuvânt.

Dar, Doamne, nu e cam mult de muncă într-o singură zi?! Poţi termina şi mâine!

– Oh, dar NU pot! Sunt aproape de final şi mi-e aşa de dragă. Se poate vindeca singură când este bolnavă şi poate face mâncare pentru 6 persoane din jumătate de kilogram de carne.

Dar e aşa de moale…, spuse îngerul care s-a apropiat şi a pipăit Mama.

– Da, e moale, dar e puternică. N-ai idee câte poate îndura şi realiza.

– Şi va putea să şi gândească?, a întrebat îngerul.

– Nu numai că va putea gândi, dar va fi capabilă să argumenteze şi să negocieze.

– O, Doamne, dar Ţi-a scăpat puţin material aici, în colţul ochiului. Ţi-am spus eu că lucrezi prea mult la acest model!

– Dar nu e material, e o lacrimă!

– O lacrimă?! La ce-i foloseşte?

– Îi va folosi la bucurie, la tristeţe, la dezamăgire, la durere, la singurătate, la supărare, la mândrie.

– Dumnezeule, eşti genial. Te-ai gândit chiar şi la asta. Ai creat şi lacrima!

– Nu, aici greşeşti, i-a răspuns Dumnezeu zâmbind. Eu am creat doar femeia, ea a creat lacrima.